19.10 2021

БУДІВЕЛЬНЕ ОБСТЕЖЕННЯ БУДІВЕЛЬ

Тип дослідження стану будівлі здійснюється в залежності від мети обстеження та терміну експлуатації самої будівлі. Вони можуть бути плановими і позаплановими та проводяться в таких випадках:

  • Перевірка по завершенню будівництва або капітального ремонту – на відповідність проекту.
  • Дослідження перед майбутнім ремонтом поточного характеру – на предмет виявлення пошкоджень і дефектів і визначення майбутніх робіт.
  • Ревізія приміщень перед затвердженням на плановий ремонт будь-якого типу.
  • Розгляд загального стану будівель і приміщень, пошкоджених в результаті аварій.
Коли потрібне проведення будівельного обстеження?

Основне завдання при проведенні досліджень технічного характеру – визначення загального стану фундаменту, основних і огороджувальних конструкцій, перегородок, перекриттів і оздоблювальних покриттів. Така процедура потрібна при:

  • закінченні терміну використання будівель;
  • проведенні капітального, поточного та іншого ремонту;
  • зміні функціонального призначення споруди;
  • реконструкції або добудови або надбудови будівель;
  • аварійному стані будівель;
  • майбутній реалізації або придбанні будівлі.

Планові обстеження здійснюються один раз в 10 років. Якщо умови експлуатації будівлі недостатньо благополучні, то цей термін може бути скорочений до 5 років (згідно діючих норм).

Види обстежень:

Будівельне обстеження дозволяє правильно оцінити рівень майбутніх робіт і кількість вкладених в них коштів. При його виконанні особливу увагу потрібно приділити наступним видам експертних робіт:

Аналіз будівельних конструкцій. Його здійснюють в тому випадку, якщо необхідно визначити технічний стан будівлі, а також, якщо має бути реконструкція або перепланування. Завдяки йому можна швидко усунути дефекти ще на ранній стадії реконструкційних робіт.

Визначення стану конструкцій. Необхідно для процесу підготовки до купівлі або продажу об’єкта. Надає вичерпну інформацію про загальний стан будівлі, а також про ймовірність здійснення ремонту. Дозволяє знайти проблемні місця і позначити шляхи їх усунення.

Розрахунок несучих здібностей. Проводиться при надбудові будівель, перепланування і реконструкції. Дозволяє визначити можливі дефекти, які можуть привести до руйнування будівлі.

Обстеження фундаменту. Проводиться при необхідності звести надбудову в будинку, а також при зміні навколишніх умов (наприклад, поруч заплановано будівництво великого заводу). Така експертиза виявляє будь-які дефекти фундаменту, які згодом усуваються фахівцями, і дозволяє правильно оцінити несучу здатність конструкції.

Обстеження грунтів основ. Залежно від ситуації і складу грунтової основи таке геологічне вишукування може проводитися в кілька етапів. Сюди входять гідрогеологічні дослідження і аналіз ґрунтових вод в лабораторії – проводиться перед початком будівництва будівель. Експертиза здійснюється з метою точного позначення типу фундаменту,який закладається. У деяких випадках можливе вибіркове дослідження – коли потрібно оглянути потенційно небезпечні місця або досліджувати окремі елементи приміщення.

Георадарного дослідження. Незважаючи на те, що глибина дослідження в цьому випадку обмежена глибиною в 100 метрів, воно є незамінним при виявленні порожнеч, затоплень і інших дефектів грунту. Також за допомогою георадара здійснюється пошук комунальних мереж і комунікацій. Дослідження цього типу проводиться при всіх видах будівництва, так як воно дозволяє визначити і якість бетонних конструкцій згідно діючих нормативних актів.

Дослідження міцності бетонних конструкцій. Передбачає кілька методів аналізу, в тому числі і неруйнівного характеру, які використовуються в залежності від мети загальної експертизи. Використовується при зведенні, реконструкціях і експлуатації будівельних об’єктів.